Het begrip ‘rechtvaardigheid’ bestaat niet in de hondenwereld. Rechtvaardigheid is namelijk een zuiver menselijk concept. Honden definiëren hun relatie tot anderen in termen van welzijn. Van hoe goed ze zich voelen in aanwezigheid van anderen (mensen of dieren) en in hun omgeving.  Maar hoe weet je nu als baasje of je je hond ‘rechtvaardig’ behandelt?

De wetenschap heeft aangetoond dat het begrip ‘rechtvaardigheid’ bij honden niet bestaat. Als je hond je aankijkt ‘als een geslagen hond’, dan voel je je soms schuldig en ga je misschien denken dat je hem onrechtvaardig behandelt. Maar dat is een menselijk gevoel. Je hond neemt je niets kwalijk. Hij is niet rancuneus en in tegenstelling tot wat velen denken zal hij zich echt niet willen wreken. In feite hangt het begrip ‘rechtvaardigheid’ enkel en alleen af van je eigen definitie van de term, en van hoe je je hond opvoedt. “Het belangrijkste is om consequente regels vast te leggen en je daar altijd aan te houden”, legt dokter Stéphane Tardif, dierenarts in Neuilly-sur-Seine, uit.  En hij benadrukt: “Om de hond niet in verwarring te brengen moeten ook de andere gezinsleden zich aan die regels houden.” Honden begrijpen immers niet dat bepaald gedrag wel toegelaten is bij de ene mens, maar niet bij andere. “Dat soort onsamenhangend gedrag kan leiden tot angst en vraagt heel wat van de hond”, legt de dierenarts uit.

Ook gevoelens als wraak en jaloezie kent een hond niet. “Zelfs wanneer je hond zijn kop onder je hand duwt terwijl je met iemand anders bezig bent, is dat geen angst om zelf tekort gedaan te worden, of jaloezie, maar gewoon de wil om aandacht te krijgen van zijn baasje”, geeft dr. Tardif als voorbeeld. Je hoeft bij een groep honden dus niet iedere hond afzonderlijk een ander speeltje te geven omdat je ze eerlijk en rechtvaardig wil behandelen: voor honden is het speeltje van de ander altijd interessanter dan het eigen speelgoed! Om te vermijden dat ze gaan vechten, houd je dus best altijd een oogje in het zeil wanneer honden samen spelen. En berg alle speeltjes na het spelen weer op in een doos.

« Om je hond rechtvaardig te behandelen, moet je dus in de eerste plaats duidelijke rechtvaardigheidsregels opstellen voor jezelf en de rest van je gezin. Dan pas zal je hond zich goed voelen », aldus dr. Tardif.

Belonen

Een goede manier om een ‘rechtvaardige’ relatie uit te bouwen met je hond, waarin die zich goed kan voelen, is door hem op te voeden door te belonen. Die opvoedingstechniek bestaat erin dat je je hond feliciteert en aanmoedigt om het gedrag te vertonen dat je van hem verwacht. Concreet gezien beloon je dus het goede gedrag van je hond. Komt hij als je roept? Dan krijgt hij een snoepje. Gaat hij zitten op commando? Nog een beloning. Het is overigens geen slecht idee om, zeker bij een jonge hond die nog veel moet leren, steeds snoepjes of koekjes bij de hand te hebben. Leg ze op verschillende plekken in huis, keurig opgeborgen in een snackbox. “Hoe je je hond opvoedt, is een van die dingen die je moet bepalen wanneer je de regels voor je relatie met je hond vastlegt. Opvoeden door te belonen is een nieuwe methode die al heeft bewezen doeltreffend te zijn en die garant staat voor een relatie op basis van positieve contacten. Het is een rechtvaardige keuze volgens onze menselijke criteria, want het biedt de hond de kans om helemaal uit zichzelf te leren en te evolueren”, besluit dr. Tardif.