Je hebt het misschien zelf ook al meegemaakt: wat je ook doet, al je pogingen om orde te brengen in je huis, lijken gedoemd om te mislukken. Het gaat een dag of twee goed, maar daarna sluipt de rommel weer binnen. Ontmoedigend is dat. Maar blijf niet bij de pakken zitten!  De 6 opruimregels die ik je voorstel, gaan op voor papier en kleding, voor knutselspullen en de vaat. Je interieur ademt rust uit en iedereen vindt wat hij zoekt in minder dan 50 seconden!

 

Regel 1: sorteren en opruimen zijn niet hetzelfde

Eerst sorteren. Daarna opruimen. In die volgorde. Rommel gaat eruit. Anders verplaats je die maar van de ene plek naar de andere. Opruimen houdt in dat je de beste plek zoekt voor die dingen die je om een goede reden bijhoudt.

 

Regel 2: berg je spullen op op de plek waar je ze nodig hebt

Een voorbeeld. Je ontschminken doe je ‘s avonds in de badkamer, toch? Of geraak je daar niet meer? Omdat je te moe bent en dus rechtstreeks van je sofa naar je bed gaat? Plaats dan een mooi mandje (cf. Knit collection blz. 8) met wattenschijfjes en reinigingsmelk naast je bed. Zo is de kans groter dat je gaat slapen met een gereinigde huid.

 

Regel 2: doe het op jouw manier (en niet op de manier van je moeder of een of ander interieurmagazine).

Als je bijvoorbeeld een kleine zitkamer hebt, waarom prop je je buffetkast dan vol met een servies dat je maar één keer per jaar gebruikt? Omdat je moeder dat deed? En de moeder van je moeder daarvoor? En dan moet je op zoek naar een plaats om je printerpapier en videospelletjes op te bergen (want je pc staat in je zitkamer, en je speelt vanuit je luie zetel)! Zet dus dat servies rustig ergens boven in een kast, zodat je meer plaats hebt in je buffetkast. Veel praktischer voor het hele gezin! Tradities zijn er om te veranderen.

 

Regel 4: vermijd te veel gedoe

Ga je de afstandsbediening van de televisie opbergen in een diepe doos met een deksel achter een grote vaas op een legplank in een afgesloten kast? Natuurlijk niet. Dat is veel te veel gedoe. Onthoud deze regel: hoe minder handelingen om een voorwerp te nemen of op zijn plek te leggen, des te meer kans dat het opgeruimd wordt en blijft. Met andere woorden, als je opbergsysteem voor documenten bijvoorbeeld vraagt dat je eerst hemden, onderhemden, opbergmappen en plastieken zakjes opzij legt, is het geen wonder dat de documenten overal rondslingeren. Hou het simpel.

 

Regel 5: je etiketteermachine is je beste vriend

Een etiketteermachine kost enkele euro’s. Je maakt er keurige en mooie etiketjes mee, die je overal kunt kleven en weer weghalen zonder de ondergrond te beschadigen. Waarvoor dienen die etiketjes?

  • Ze zien er ordelijk en professioneel uit, zodat je gemotiveerd bent om je eigen opbergsysteem vol te houden
  • Ze tonen iedereen in het gezin waar alles ligt (en waar ze alles dus ook weer moeten opbergen)
  • Ze sparen je geheugen (wat zit daar ook weer in?) zodat je hetzelfde voorwerp geen twee keer koopt
  • Zo spaar je tijd uit (50 seconden hadden we gezegd, weet je nog?)

Waar kleef je ze?

  • Op de smalle kant van het voorpaneel van een lade. Je ziet ze dan enkel wanneer de lade wordt geopend, zodat je huis er niet als een kantoor uitziet.
  • Op dossiermappen.
  • Op de voorkant van je legplanken (lakens 140 cm/lakens 160 cm bijvoorbeeld).
  • Op de rand van manden, korven en dozen, zodat je weet wat erin zit zonder dat je alles moet verplaatsen.
  • Op de zijkant van huishoudtoestellen, om de serienummers beter te kunnen zien.
  • Op snoeren, laders en andere voorwerpen die je snel wilt kunnen identificeren.

En? Overtuigd?

 

Regel 6: houd rekening met de gebruiksfrequentie

Hoe vaker je een voorwerp gebruikt, des te dichterbij berg je het op (cf. de afstandsbediening van hiervoor). Logisch, toch? Laten we die redenering nog wat verder doortrekken. Als je die regel volgt, vloeit daaruit voort dat voorwerpen die je niet zo vaak gebruikt… niet zo dichtbij moeten worden opgeborgen.  Anders liggen ze toch maar in de weg en nemen ze kostbare opbergruimte in, namelijk dicht bij jou. Denk aan de buffetkast van daarnet en leg voorwerpen die je zelden of nooit gebruikt gerust ergens ver weg (zonder het etiketje te vergeten, natuurlijk!).